Hévíz

A világhírű Hévízi Tó

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava, amely páratlan környezetben, a Balatontól mindössze 10 km-re, Bécstől 198 km-re, Budapesttől 193 km-re található. Villánk különlegessége, hogy a Hévízi Tótól mindössze 200 m-re található. Vendégeinknek árkedvezményt biztosítunk a Tófürdő belépőjegyéből is.

A 4,4 ha vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 m mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással. Mélységét régebben nem ismerték pontosan, a mai hiteles adatok szerint a tó 38,5 m mély.

A hévízi gyógyfürdőzők tapasztalatból is tudják, hogy a tó kétharmadában a víz mélysége 150-200 cm között változik, a tó szélső részein le lehet állni a talajra, combközépig beáshatjuk magunkat a meleg víz által felpuhított, gyógyító tőzegiszapba. A Hévízi Gyógytó hatásától függetlenül is egészen különleges képződmény, mert a meleg vizű tavak általában agyag vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi pedig tőzegfenekű tó.

Hévízi Gyógytó

A víz melegét és egyben gyógyító hatását 33,9 hektáros parkos-erdő védi a külső környezet (szél, por, zaj) ártalmaitól. Villánk ezen park mellett található, számos szobából szép kilátás nyílik a fákra.

Télen, valamint a kora tavaszi és a hűvösebb őszi reggeleken a tavat könnyű pára borítja, amelynek nagy a jelentősége, mert gátolja a víz lehűlését ( a víz lehűlését a tó jelentős részét beborító növények is hatásosan fékezik), így lehetővé teszi a téli szabadtéri fürdőzést. Télen a villánkból fűtött járdán és lépcsőn közelíthető meg a Gyógyfürdő bejárata, így nem kell aggódnia vendégeinknek a csúszós, havas út miatt.

A tó vízhozama 410 l/mp, így a víz három naponta kicserélődik, hőmérséklete télen nem csökken 22 C alá, nyáron eléri a 38 C is. Az indifferens hőfokú víz a gyógyulni vágyókat nem fárasztja, nyugtatólag és frissítőleg hat. Az egyenletes és állandó vízáramlás jótékonyan hat a szervezetre is, mert a fürdőzőket állandó, enyhe masszázsban részesíti.

Hévízi Gyógyfürdő bejárata

Valóban egyedülálló a Hévízi Tó?

Nagyságát tekintve kevéssel marad el tőle az Új-Zélandon található 3,8 ha nagyságú Echó-krátertó, ami azonban magas hőmérséklete miatt (50-55 Celsius) fürdésre alkalmatlan. Gyógyhatása és maga a hévízi terápia Európa szinten rendkívül ismert. Vendégeink kedvezményesen élvezhetik a Gyógytó gyógyító hatását.

Képek Hévízről